Keresés


Naptár

H K SZ CS P SZ V

szept.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30Állandó rovatok

 • A Vértes László park
 • Adófelajánlások!
 • Disznótoros
 • Falunap
 • Fogorvos
 • Gyimesbükk - gyermekcsereüdültetés
 • kemenceavató
 • kemenceépítés
 • Kirándulás
 • Kirándulás 2015
 • Könyvgyűjtés
 • Közgyűlés meghívó
 • Márton nap
 • naptár
 • Pátria Jubileumi Év 1990-2010
 • Polgármesteri hivatal
 • takarítási nap
 • támogatás


 • Hírlevél

   

   


  Felhasználó

  Vendég

   

  BEszámoló a Pátria könyvgyűjtési akciójáról!

   


  Az adománygyűjtést egyesületünk az erdélyi iskola tanári karával történt előzetes egyeztetés után kezdte meg a 2010. november 29.-én hajnalban történt tűzeset után, mely az iskolát sújtotta.

  Az adománygyűjtés elsődleges céljaként az iskolai könyvtár megújítását tűztük ki.
  A gyűjtési területet két részre osztottuk:
  • Kapcsolatot kezdeményeztünk könyvkiadókkal gyermekirodalom, tankönyv, kötelező olvasmányok témakörben. Itt az volt az elképzelés, hogy mindazon könyveket, melyeket a gyermekek a tanulásukhoz, egyáltalán a magyar nyelv ápolásához alapvetően használni tudnak, azt igyekezzünk új példányok által biztosítani.
  • Másrészt lakósági felhívást tettünk közzé a Vértesszőlősi Községi Könyvtáron keresztül, használt, de könyvtári felhasználásra még alkalmas könyvek felajánlására.

  A gyűjtési munka február végére lezárult.
  A könyvkiadók falajánlásaiból mintegy 600.000 Ft értékben érkezett hozzánk új könyv.
  A lakósági gyűjtés is jelentős lett. A különféle könyvek száma 900 példány körül mozgott. Itt szelekciót kellett végeznünk, mert a könyvek egy része témáját tekintve elavult volt, vagy állapota szerint nem volt már használatra alkalmas. A válogatás után 430 kötet került a dobozokba. A kiválogatott és sajnos már nem felhasználható könyveket a helyi Samufalvi Óvodának ajánlottuk fel. Az óvoda e köré az anyagok köré szervezett egy papírgyűjtési akciót. A befolyt összeget (mely a folyamatban lévő beszállítás és mázsálás miatt még nem ismerünk) az intézmény használhatja majd fel.

  Az adományozni kívánt könyvek nagyságrendisége alapján kezdtük meg a kiszállítással kapcsolatos feladatok végrehajtását. Az egyesület önerőből 25.000 Ft-ot tudott felajánlani erre a célra, mely összeg nem volt elegendő. Megkerestünk tehát több céget is szponzort keresve a végrehajtáshoz.
  Végül a DHL Global Kft. 50.000 Ft-os támogatása tette lehetővé a szállítást.
  Lemázsáltuk az adományt, amely 560 kg súlyt tett ki.
  Ehhez keresve járművet jutottunk el egyesületi tagtársunkhoz Dobsa Attilához, aki szívesen vállalta, hogy segít a szállításban, saját gépkocsijával.

  2011. március 28.-án hajnalban indult el az adomány az egyesület elnöke Török Csaba és Dobsa Attila kíséretében. A 13 órásra sikeredett út zökkenőmentesen zajlott le, s nagy örömmel érkeztünk meg Gyimesbükkre, a helyi tanítónő és egyben a Csángó Gyermekekért Egyesület elnöke, Nagy-Galaczi Hajnal lakásához, mely az iskola mellett található.
  Itt kaptunk nagyszerű szállást és ellátást kint létünk alatt.
  Mivel a nap már a végére járt, az átadást másnapra halasztottuk. Reggel 9 órakor aztán végre behajthattunk az iskola udvarára, ahol rögtön hatalmas gyereksereg vett minket körül. Többeket régi ismerősként üdvözölhettem, hisz résztvevői voltak a tavaly nyári Gyimesbükk-Vértesszőlős gyermeküdültetési programnak. Jó érzés volt, hogy ők sem felejtettek el engem, s még nagyobb öröm volt átnyújtanom számukra a vértesszőlősi gyermekek üdvözlő levelét.
  A nyolcadik osztályosok segítségével megkezdődött a könyvek feljuttatása ideiglenes tároló helyükre, a készülő tornaterem emeleti szobájába.
  Jó volt tapasztalni, hogy rajtunk kívül is érkezett könyvadomány az iskolának, amely most már szép kis könyvtári anyaggal büszkélkedhet.
  Később megtekintettük a tűz utáni felújításon áteset épületet, meglátogattunk tanítási órákat, s így minden gyermekkel beszélhettünk pár szót. Örömmel adtuk át egyesületünk készpénz adományát is, melyet a vezetőség, illetve Dr. Bogár István önkormányzati képviselő Úr ajánlott fel az iskolának.
  A délutánt helyi kapcsolataink ápolására fordítottuk. Ennek keretében találkoztunk Málnási Demeter plébánossal, akivel a nyári táborozás terveit osztottuk meg. Este beszélhettünk Tankó Tibor alpolgármesterrel valamint a helyi képviselő testület két tanácsosával is. A megbeszélés során megosztottuk velük tapasztalatainkat a civil szervezetek működését tekintve, fő hangsúlyt helyezve a civil szervezetek és az önkormányzat kapcsolatára, mely Vértesszőlősön szerencsére jól működik.
  Az eredményes találkozó végén az alpolgármester úr felajánlott egy standot az ezer éves határon megszervezett pünkösdi rendezvények alatt, amikor is több ezer zarándok, magyar honfitársunk keresi fel Gyimesbükköt. A standon a Pátria Faluközösségi Egyesület illetve a Csángó Gyermekekért Egyesület mutatkozhat be, bemutatva eddigi kapcsolatunk eredményeit és jövőbeni elképzeléseit. Lehetőségünk lesz rá, hogy gyűjtést folytassunk a gyermektáboroztatások folytatásához is.
  Fáradtan, de az elért eredmények tükrében nagyon boldogan indultunk haza harmadnap reggel. Örültünk, mert ismét szorosabbra zárhattuk kapcsolatunkat ezzel a tőlünk igen távol, a mintegy 850 km távolságban élő magyar közösséggel.

  Összegezve fentieket elmondható, hogy a kezdeményezés sikeres volt. Természetesen tudjuk, hogy a széleskörű támogatottság nélkül a program nem valósulhatott volna meg, ezért köszönetünket fejezzük ki mindenkinek, aki hozzájárult a könyvgyűjtési akció sikeréhez.

   

  Postázva: 2011. 04. 16. 05:37

  vissza

   

  Az oldalrendszer tartalmával kapcsolatban a Pátria Faluközösségi Egyesület minden jogot fenntart!
  Az oldalrendszert az Ideart Informatikai Bt. fejlesztette.
  A rendszert teszteltük IE 6.x, 7.x, Firefox 2.x, Opera 9.x böngészõkkel, 1024x768-as felbontásban.